Jakie potrawy na wigilię?
Jak tradycja nakazuje na stole wigilijny powinno znajdować się 12 potraw. Jakie to są potrawy? Co warto przygotować?
Karp
Na pewno na stole wigilijnym powinien znajdować się karp. Jest to danie, które raczej zawsze spożywamy podczas wigilii. Karpia najlepiej przygotować z masłem czosnkowym co nadaje niesamowitego smaku z połączeniu z karpiem.
Kluski z makiem
Warto też pomyśleć o kluskach z makiem. Choć nie każdy je lubi to również nie powinno ich zabraknąć na naszym stole. Mak według starych wierzeń miał przynosić bogactwo.
Barszcz czerwony
Oczywiście na polskim stole wigilijnym musi znaleźć się czerwony barszcz z uszkami. Tą potrawę zna chyba każdy Polak. Uszka najczęściej faszerowane są grzybami oraz kapustą ale to już zależy od waszych upodobań.
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami – również dosyć znana Polakom potrawa. Sama kapusta i grzyby mogą również nadać się do faszerowania pierogów. Najlepsze grzyby do tego dania to borowiki aczkolwiek inne grzyby również się nadają.
Pierogi
Pierogi też są ważną częścią wigilii i są wizytówką kulinarną naszego kraju.
Kompot ze śliwek
Możemy też postawić na naszym stole kompot ze śliwek. Kiedyś uważano, że Śliwki chronią od złych mocy i odpędzają je.
Łazanki
Na wigilijnym stole mogą również znaleźć się łazanki. Jest to makaron połączony z kapustą oraz grzybami. Jak widać kapusty i grzyby są dodatkiem do wielu wigilijnych dań.
Pierniki
Na stole możemy również rozłożyć pierniki, które próbował prawdopodobnie każdy. W Polsce często się je piecze samemu, dzięki też czemu mają swój niepowtarzalny smak.
Zupa grzybowa
Polecamy także zupę grzybową. Zupa smakuje jeszcze lepiej kiedy dodamy do niej owoce. Najczęściej są to suszone śliwki, które idealnie komponują się z tym daniem.
Chleb
Chleb – również nie powinno go zabraknąć na stole. Jest symbolem dobrobytu oraz lepszego życia. Według wierzeń spożyty chleb przy wigilijnym stole ma zapewniać dobry rok.
Śledzie
Pamiętajmy również o śledziach. Sposobów przygotowania ich jest wiele mogą to być śledzie z warzywami jak i w zalewie cytrynowej.
Sałatka jarzynowa
I na koniec polecamy sałatkę jarzynową, która jest dobrze znana i często podawana w wigilię. Składa się ona z włoszczyzny. Warto dodać do niej również groszek, jajka czy też ogórki kiszone.