Łatwy w zrobieniu domowy dżem
Wiele osób kocha dżemy. Mają one na prawdę dużo zastosowań. Można ja smarować na chlebie czy też zjeść z naleśnikami. Dżem domowy to oczywiście najlepszy dżemów. Jeśli nie wiesz jak taki przygotować nic nie szkodzi. W tym artykule dowiesz się jak szybko i w łatwy sposób przygotować domowy dżem.
Taki dżem powinniśmy robić gdy dane owoce mają najlepszy smak. Przykładowo dżem truskawkowy z określonych rodzajów truskawek najlepiej będzie zrobić w czerwcu, ponieważ wtedy są zbiory co oznacza, że truskawki w danym momencie są w najlepszym stanie.
Składniki jakie potrzebujemy do przygotowania takiej konfitury to kilogram truskawek. Najlepiej jak truskawki będą małe, ponieważ mają lepszy smak niż te wielkie. Następnie przyda nam się pół kilograma cukru ewentualnie trochę więcej lub trochę mniej ale to zależy od tego jak słodki chcemy zrobić ten dżem. Na koniec potrzebujemy dwie łyżki soku z cytryny.
Teraz możemy umyć i osuszyć truskawki a następnie najlepiej przekroić je na pół. Później wrzucamy owoce do naszego garnka i wsypujemy cukier oraz sok z cytryny. Włączyć gaz i czekać aż zaczną się gotować w między czasie mieszać raz po raz aby nasze owoce się nie spaliły.
Dżem należy gotować około dwie lub trzy godziny. Gotujemy to bez przykrywki aby owoce się rozpadły a dżem miał idealną konsystencję.
Gdy już mamy wszystko ugotowane i dżem ma odpowiednią konsystencję należy przełożyć go do słoików i bardzo mocno zakręcić. Na koniec wystarczy pasteryzować je przez 20 minut a potem nie pozostaje nam nic jak tylko zjeść smaczny domowy dom.