No Frost czy chłodzenie statyczne – jaką lodówkę wybrać?
Wiele osób posiada problem osadzania się lodu albo szronu na ścianach lodówki i zamrażarki. Dopóki warstwa ta jest cienka, nie przeszkadza ona w codziennym użytku. Kiedy jednak warstwa ta stanie się grubsza, jesteśmy zmuszeni rozmrozić lodówkę, co może okazać się dość uciążliwe. Z tym problemem pomagają lodówki z technologią No Frost. W tym artykule przyjrzyjmy się która jest lepsza czy No Frost czy chłodzenie statyczne ?
Wyjaśnienie terminu No Frost
Lód i szron w lodówce osadza się w wyniku zamrożenia pary wodnej. Najczęściej pochodzi ona z żywności, która znajduje się w lodówce. System No Frost ma za zadanie odpowiednio wysuszyć wnętrze zamrażarki i lodówki za pomocą wentylatorów i innych elementów konstrukcji.
Wady No Frost
Poza główną zaletą, lodówki No Frost posiadają kilka pomniejszych wad. Główną z nich jest wysuszanie jedzenia, które znajduje się wewnątrz lodówki. Najbardziej ucierpią na tym mięso i ser. Dlatego najlepiej owijać je folią lub umieszczać w specjalnie przystosowanych pod nie szufladach.
Rodzaje lodówek No Frost
W sklepach znajdziemy kilka różnych rodzajów systemu No Frost:
Full No Frost – system zaimplementowany jest w całej lodówce, również w zamrażalniku.
Semi No Frost – technologia stosowana jest jedynie w zamrażalce.
Low Frost – zmniejszenie efektywności zwykłego systemu No Frost.
No Frost Plus – powietrze wewnątrz komory nasycane jest dodatkowo jonami ujemnymi, przez co pozwala na likwidację nieprzyjemnych zapachów.
Zobacz także nasz artykuł o magazynowaniu towaru oraz odwiedź stronę Parking Paczek